Prof. uczelni Barbara Kowalewska; dr Anna Skołożyńska-Cieciera
Technika
Wymiary
Opis
Ideą projektu było stworzenie kolejnego lokalu istniejącej japońskiej restauracji Uki Uki. Specjalizacją lokalu są ręcznie wytwarzane tradycyjne japońskie makarony.
Lokal, w którym zaprojektowano przestrzeń restauracyjną znajduje się w Textorial Park w Łodzi. Przestrzeń projektowana to parter oraz antresola. Zaplecze gastronomiczne oraz socjalne pozostało bez zmian. Dodano otwartą kuchnię, w której goście restauracji mogą na żywo podziwiać rytuał wyrabiania makaronu przez kucharza.
Głównym celem projektu było stworzenie przestrzeni nawiązującej do japońskiej kultury i stylu projektowania. Najmocniej nawiązującym elementem są miejsca do spożywania posiłków umiejscowione na podestach wykonanych na podstawie podłogi technicznej, złożonej z płyt podłogowych 60x60 cm na słupkach konstrukcji nośnej. Na płytach podłogowych ułożone zostały deski klonu amerykańskiego bielonego, zabezpieczone olejowoskiem. W podestach zostały wyznaczone wgłębienia, w których ustawiono stoły na jednej prostopadłościennej nodze, w której ukryte zostało podłączenie elektrycznych grilli. Wokół stołu ułożono okrągłe poduszki, a za nimi oparcia - na wzór tradycyjnego japońskiego siedziska tzw. Zaisu. Nad stołami podwieszono okapy z oświetleniem. Każdy okap został podłączony do najbliższego wyciągu umiejscowionego
w kuchni.
Po za siedziskami inspirowanymi Japonią umiejscowiono również klasyczne stoły i krzesła. W przestrzeni restauracji wykorzystano stoły okrągłe i kwadratowe, bądź prostokątne. Stoły prostokątne, znajdujące się na antresoli, są rozkładane na potrzebę odbywających się warsztatów, z wytwarzania makaronów. Celowo, stoły przeznaczone między innymi na funkcję warsztatów, są umiejscowione jedynie na antresoli, aby łatwo w razie potrzeby zagospodarować i wydzielić tą część, nie zamykając restauracji z użytku. Na potrzebę warsztatów, zaprojektowano zabudowę stolarską naprzeciw stołów, w której mieszczą się dwie umywalki. Na co dzień zabudowa wtapia się w ciemny wystrój i pozostaje prawie niewidoczna.
Obok zabudowy, znajduje się otwarta kuchnia, w której można podziwiać metody ręcznego wyrabiania makaronu przez kucharza.
W dalszej części antresoli znajduje się kolejny podest ze stołami oraz wydzielona strefa za przesuwnymi drzwiami. Nad antresolą poprowadzone zostały lamele łączące się z kompozycją na dole. Pomiędzy nimi wpleciono oprawy oświetleniowe oraz podwieszane syntetyczne kwiaty wiśni na przezroczystych żyłkach.
Antresola zabudowana została, zaprojektowaną balustradą. Posadzkę wykonano z wylanego lastriko w dwóch kolorach. Posadzka na parterze została wylana na szalunkach, tak aby powstał wzór inspirowany symbolem Yin i Yang.
Elementami ekspozycyjnymi są bordowe półkola, na których pokazane są dania z kuchni japońskiej z wykorzystaniem wyrabianych na miejscu makaronów.
Całość koncepcji dopełniają lamele umieszczone w wielu fragmentach przestrzeni restauracji, z klonu amerykańskiego bielonego. Pomiędzy lamelami umieszczone są oprawy oświetleniowe, zlicowane z powierzchnią tych elementów, tworząc nieregularne strugi światła biegnące po spodzie antresoli.
Prof. uczelni Barbara Kowalewska; dr Anna Skołożyńska-Cieciera
Technika
Wymiary
Opis
Ideą projektu było stworzenie kolejnego lokalu istniejącej japońskiej restauracji Uki Uki. Specjalizacją lokalu są ręcznie wytwarzane tradycyjne japońskie makarony.
Lokal, w którym zaprojektowano przestrzeń restauracyjną znajduje się w Textorial Park w Łodzi. Przestrzeń projektowana to parter oraz antresola. Zaplecze gastronomiczne oraz socjalne pozostało bez zmian. Dodano otwartą kuchnię, w której goście restauracji mogą na żywo podziwiać rytuał wyrabiania makaronu przez kucharza.
Głównym celem projektu było stworzenie przestrzeni nawiązującej do japońskiej kultury i stylu projektowania. Najmocniej nawiązującym elementem są miejsca do spożywania posiłków umiejscowione na podestach wykonanych na podstawie podłogi technicznej, złożonej z płyt podłogowych 60x60 cm na słupkach konstrukcji nośnej. Na płytach podłogowych ułożone zostały deski klonu amerykańskiego bielonego, zabezpieczone olejowoskiem. W podestach zostały wyznaczone wgłębienia, w których ustawiono stoły na jednej prostopadłościennej nodze, w której ukryte zostało podłączenie elektrycznych grilli. Wokół stołu ułożono okrągłe poduszki, a za nimi oparcia - na wzór tradycyjnego japońskiego siedziska tzw. Zaisu. Nad stołami podwieszono okapy z oświetleniem. Każdy okap został podłączony do najbliższego wyciągu umiejscowionego
w kuchni.
Po za siedziskami inspirowanymi Japonią umiejscowiono również klasyczne stoły i krzesła. W przestrzeni restauracji wykorzystano stoły okrągłe i kwadratowe, bądź prostokątne. Stoły prostokątne, znajdujące się na antresoli, są rozkładane na potrzebę odbywających się warsztatów, z wytwarzania makaronów. Celowo, stoły przeznaczone między innymi na funkcję warsztatów, są umiejscowione jedynie na antresoli, aby łatwo w razie potrzeby zagospodarować i wydzielić tą część, nie zamykając restauracji z użytku. Na potrzebę warsztatów, zaprojektowano zabudowę stolarską naprzeciw stołów, w której mieszczą się dwie umywalki. Na co dzień zabudowa wtapia się w ciemny wystrój i pozostaje prawie niewidoczna.
Obok zabudowy, znajduje się otwarta kuchnia, w której można podziwiać metody ręcznego wyrabiania makaronu przez kucharza.
W dalszej części antresoli znajduje się kolejny podest ze stołami oraz wydzielona strefa za przesuwnymi drzwiami. Nad antresolą poprowadzone zostały lamele łączące się z kompozycją na dole. Pomiędzy nimi wpleciono oprawy oświetleniowe oraz podwieszane syntetyczne kwiaty wiśni na przezroczystych żyłkach.
Antresola zabudowana została, zaprojektowaną balustradą. Posadzkę wykonano z wylanego lastriko w dwóch kolorach. Posadzka na parterze została wylana na szalunkach, tak aby powstał wzór inspirowany symbolem Yin i Yang.
Elementami ekspozycyjnymi są bordowe półkola, na których pokazane są dania z kuchni japońskiej z wykorzystaniem wyrabianych na miejscu makaronów.
Całość koncepcji dopełniają lamele umieszczone w wielu fragmentach przestrzeni restauracji, z klonu amerykańskiego bielonego. Pomiędzy lamelami umieszczone są oprawy oświetleniowe, zlicowane z powierzchnią tych elementów, tworząc nieregularne strugi światła biegnące po spodzie antresoli.
Prof. uczelni Barbara Kowalewska; dr Anna Skołożyńska-Cieciera
Technika
Wymiary
Opis
Ideą projektu było stworzenie kolejnego lokalu istniejącej japońskiej restauracji Uki Uki. Specjalizacją lokalu są ręcznie wytwarzane tradycyjne japońskie makarony.
Lokal, w którym zaprojektowano przestrzeń restauracyjną znajduje się w Textorial Park w Łodzi. Przestrzeń projektowana to parter oraz antresola. Zaplecze gastronomiczne oraz socjalne pozostało bez zmian. Dodano otwartą kuchnię, w której goście restauracji mogą na żywo podziwiać rytuał wyrabiania makaronu przez kucharza.
Głównym celem projektu było stworzenie przestrzeni nawiązującej do japońskiej kultury i stylu projektowania. Najmocniej nawiązującym elementem są miejsca do spożywania posiłków umiejscowione na podestach wykonanych na podstawie podłogi technicznej, złożonej z płyt podłogowych 60x60 cm na słupkach konstrukcji nośnej. Na płytach podłogowych ułożone zostały deski klonu amerykańskiego bielonego, zabezpieczone olejowoskiem. W podestach zostały wyznaczone wgłębienia, w których ustawiono stoły na jednej prostopadłościennej nodze, w której ukryte zostało podłączenie elektrycznych grilli. Wokół stołu ułożono okrągłe poduszki, a za nimi oparcia - na wzór tradycyjnego japońskiego siedziska tzw. Zaisu. Nad stołami podwieszono okapy z oświetleniem. Każdy okap został podłączony do najbliższego wyciągu umiejscowionego
w kuchni.
Po za siedziskami inspirowanymi Japonią umiejscowiono również klasyczne stoły i krzesła. W przestrzeni restauracji wykorzystano stoły okrągłe i kwadratowe, bądź prostokątne. Stoły prostokątne, znajdujące się na antresoli, są rozkładane na potrzebę odbywających się warsztatów, z wytwarzania makaronów. Celowo, stoły przeznaczone między innymi na funkcję warsztatów, są umiejscowione jedynie na antresoli, aby łatwo w razie potrzeby zagospodarować i wydzielić tą część, nie zamykając restauracji z użytku. Na potrzebę warsztatów, zaprojektowano zabudowę stolarską naprzeciw stołów, w której mieszczą się dwie umywalki. Na co dzień zabudowa wtapia się w ciemny wystrój i pozostaje prawie niewidoczna.
Obok zabudowy, znajduje się otwarta kuchnia, w której można podziwiać metody ręcznego wyrabiania makaronu przez kucharza.
W dalszej części antresoli znajduje się kolejny podest ze stołami oraz wydzielona strefa za przesuwnymi drzwiami. Nad antresolą poprowadzone zostały lamele łączące się z kompozycją na dole. Pomiędzy nimi wpleciono oprawy oświetleniowe oraz podwieszane syntetyczne kwiaty wiśni na przezroczystych żyłkach.
Antresola zabudowana została, zaprojektowaną balustradą. Posadzkę wykonano z wylanego lastriko w dwóch kolorach. Posadzka na parterze została wylana na szalunkach, tak aby powstał wzór inspirowany symbolem Yin i Yang.
Elementami ekspozycyjnymi są bordowe półkola, na których pokazane są dania z kuchni japońskiej z wykorzystaniem wyrabianych na miejscu makaronów.
Całość koncepcji dopełniają lamele umieszczone w wielu fragmentach przestrzeni restauracji, z klonu amerykańskiego bielonego. Pomiędzy lamelami umieszczone są oprawy oświetleniowe, zlicowane z powierzchnią tych elementów, tworząc nieregularne strugi światła biegnące po spodzie antresoli.